Projekty

I Bieg Pamięci Janka Bytnara w Kolbuszowej

6 maja 2018r. ulicami Kolbuszowej pobiegli i pomaszerowali zawodnicy upamiętniający naszego lokalnego bohatera "RUDEGO" . Dzięki ogromnej współpracy naszych partnerów udało się zrealizować założony plan. Mamy nadzieję na więcej! ;)

Trochę historii..

Janek Bytnar ps. RUDY ur. w Kolbuszowej 6 maja 1921r. Bohater Szarych Szeregów, dowódca Hufca "Południe" Grup Szturmowych, podporucznik Armii Krajowej. W „Wawrze” przeprowadził kilka akcji małosabotażowych, w prasie konspiracyjnej określanych jako brawurowe, m.in.: zerwał wielką hitlerowską flagę z gmachu warszawskiej Zachęty oraz namalował symbol Polski Walczącej (tzw. kotwicę) na pomniku Lotnika na placu Unii Lubelskiej. Łącznie wziął udział w ok. 70 akcjach. Aresztowany razem z ojcem przez funkcjonariuszy Gestapo. Uwolniony z ich rąk 26 marca 1943r. w zbrojnej Akcji pod Arsenałem. Zmarł z ran 30 marca 1943r. w wieku 21 lat. RUDY jest jednym z głównych bohaterów znanej powieści Aleksandra Kamińskiego pt."Kamienie na Szaniec".

Uczciliśmy Jego Pamięć biorąc udział w tym wydarzeniu.. 6 maja - w 97 rocznicę Jego urodzin, w 100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości!

Program imprezy sportowej zakładał Bieg i Rajd Nordic Walking na dystansie 6km oraz biegi krótkodystansowe dla dzieci, w tym Bieg Przedszkolaka 100m, Bieg klas I-III 400m, Bieg klas IV-VII 800m. Na starcie stanęło blisko 120 osób! Wszyscy zostali nagrodzeni pamiątkowymi medalami z wizerunkiem Janka Bytnara (dziękujemy za projekt naszej koleżance Ewie i p.Grzegorzowi za podsunięcie pomysłu - wszyscy byli zachwyceni!) Wizerunek "Rudego" znalazł się również na pamiątkowych koszulkach, w których wystartowali sportowcy :) Najlepszych zawodników nagrodzili przedstawiciele kolbuszowskich władz, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego oraz dyr. LO im. Janka Bytnara w Kolbuszowej. Zwycięzcom w poniższych kategoriach wręczono pamiątkowe puchary i upominki :)

OPEN Kobiet Bieg 6km
OPEN Mężczyzn Bieg 6km
OPEN Kobiet Nordic Walking 6km
OPEN Mężczyzn Nordic Walking 6km

Kat. Przedszkolak 100m
Kat. kl I-III 400m
Kat. kl IV-VII 800m

W naszej lokalnej gazecie - Korso Kolbuszowskie - znalazł się artykuł opisujący Bieg Pamięci Janka Bytnara ! Link poniżej:

Zapraszamy do galerii zdjęć :)

P.S. ...i na kolejną edycje!